Alpaca

De alpaca is een peruvian met krullen. Alpaca’s zijn ontstaan door peruvians te kruisen met texels. Ze zijn van de drie langharige rassen met rex-beharing (texel, merino en alpaca) de zeldzaamste. Er zijn nog niet zo veel fokkers die gericht op alpaca fokken. 

 

 

 Foto (c) Caviastal Nazca

 

 

De standaard

De alpaca is in Nederland niet erkend als ras. Er is dus geen Nederlandse rasomschrijving van. Die is echter niet moeilijk zelf te bedenken: de standaard voor texel aanhouden, met de kruinomschrijving van de peruvian erbij…. 

 

 

Lichte fouten

Zie standaard texel/langhaar

 

 

Zware fouten

Zie standaard texel/langhaar

 

 

 

Kleuren

 

De alpaca is in geen enkele kleur erkend maar wordt in diverse kleuren gezien. Zoals gezegd zijn er slechts een paar fokkers die bewust alpaca fokken, maar er worden ook af en toe alpaca’s –al dan niet gewenst- geboren in peruvian-nesten. Zo kan elke kleur waarin peruvians gefokt worden uiteindelijk ook in de alpaca terecht komen.

 

 

Erkenningen

 

De alpaca is niet erkend in Nederland, maar wel erkend in België, Duitsland en Europa.

 

 

Genetica

 

Een alpaca heeft dezelfde genen als peruvian, alleen met rxrx (rexgen) erbij. Hierover kan je bij peruvian en texel meer lezen.

 

 

Overige informatie

Langharige gekrulde rassen vragen wat meer vachtverzorging dan kortharige rassen. Hoewel de alpaca over het algemeen nog weinig tot niet geshowd wordt, is een goede vachtverzorging uiteraard toch nodig. Je kan de haren uiteraard bijknippen. Vind je het langer mooier, doorzoek dan de vacht van je alpaca regelmatig, en haal daarbij alle strootjes, hooitjes, houtvezels enz. uit de haren, en ga goed met de vingers (niet met een kam!) door de vacht. Zo kun je, zonder de krullen pluizig te kammen, klitten voorkomen.

 

Voor een goede vachtverzorging zullen de rustigste dieren uiteraard het beste resultaat geven. Zo is als het ware een natuurlijke selectie ontstaan: hoe rustiger en liever het dier, hoe beter de vacht verzorgd kan worden. Hoe beter de vacht verzorgd kan worden, hoe beter het resultaat. En omdat fokkers uiteraard graag fokken met dieren die zich goed laten verzorgen en mooie vachten hebben, wordt op die manier net wat meer gefokt met lievere en rustigere dieren. Door de jaren heen zijn alle langharige caviarassen, dus ook de gekrulde varianten, daardoor eigenlijk ‘vanzelf’ geselecteerd op een goed karakter. Het zijn dan ook uitstekende huisdieren!

 

 

Foto's